Parempi yhteiskunta
Kaikkien rakastama, kenestäkään piittaamatta
22.5.2015
0

Antti Tuisku on huomaamattaan tullut muotoilleeksi mediajulkisuuden paradoksin. Hän on todennut, että hänen ei tarvitse miellyttää ketään, mutta hän haluaa olla Suomen kovin poptähti. Tämä on monien ihmisten haave: olla oma, autenttinen itsensä ja samaan aikaan supersuosittu. Itsekin ajattelen kuten Eeva-Liisa Manner: ”Olen väsynyt olemaan vahva ja pidättämään henkeäni kuin kottaraista häkissä.” Kuinka korkealle kottarainen lentäisi, jos sen päästäisi irti?

Onko tässä unelmassa realismia?

Suomalaiset arvostavat aitoutta yli kaiken. Ohje kaikkiin yksilön ongelmiin on aina sama: ole vain oma itsesi. Ajatus on maailmallakin työelämän aallonharjalla. Jokaisen on seurattava intohimoaan. On valittava työ, joka herättää paloa, ja ansaintalogiikka on kehiteltävä tuon intohimon ympärille. Kaikki järjestyy, kun seuraa sydäntään.

Lausumaton oletus on se, että omaa aitoa itseä ja intohimoja seuraamalla syntyy huipputulosta. Olen parastaikaa aloittamassa uutta bisnestä intohimoni osoittamassa suunnassa, joten minulla on kaikki syy toivoa, että ajattelutapa toimii. Filosofi minussa kyselee kuitenkin harmittavaisia kysymyksiä: onko regressio kohti keskiarvoa lakannut vaikuttamasta? Kullakin ominaisuus- ja osaamisulottuvuudella suurin osa ihmisistä asettuu keskiarvon tuntumaan. Tällöin huippujakin on pari prosenttia. Jos intohimosta syntynyt hanke edustaa huippua, saako se osakseen ihmisten suuren enemmistön suosion? Tavallisesti keskiarvomakuun osumattomat hankkeet mielletään elitistisiksi ja sen vuoksi mielenkiinnottomiksi. Bisnekseni pelastaakseni uskon, että oma intohimoni kumpuaa keskinkertaisesta persoonallisuudestani, joten vahingossakaan en saa aikaan huipputuotetta. Näin ideani saattaisi juuri ja juuri tuottaa kannattavaa liiketoimintaa, koska se osuu riittävän monen ihmisen kiinnostusalueelle.

Toisaalta voimme ajatella, että kenenkään ei enää tarvitse vedota ”suureen yleisöön”. Pirstoutuneiden yleisöjen maailmassa Yleisradiostakin on jo tullut Erityisradio. Ehkä oma ja omaperäinen ote vetoaa juuri haluttuun yleisöön.

Toinen epäilykseni kohdistuu miellyttämisen lopettamiseen. Autuaallisempaa ajatusta tuskin on: voisin olla juuri mitä olen, ja kaikki rakastaisivat minua. Onko tämä totta? Jos haluaa olla suosituin jollakin toimialalla, voiko ihmisten mielipiteet itsestä jättää huomiotta?

Moniin tehtäviin tulee valituksi se, joka ärsyttää vähiten: hänet valitaan kompromissin tuloksena. Voimakkaat persoonallisuudet taas jakavat ihmiset. Toiset rakastavat, toiset vihaavat. Ärsyttämättömistä ihmisistä ei kuitenkaan usein tulee mediajulkisuuden suosikkeja.

En kiistä, etteikö joku voisi nousta suosion huipulle olemalla juuri oma itsensä. On kuitenkin tuurista kiinni, sattuuko oma itse olemaan juuri sellainen, joka nostaa ihmisen suursuosikiksi. Jos on vähemmän onnekas, tarvitsee mittavan muokkausprosessin: on värjättävä hiuksensa, oiottava hampaansa, muutettava tyylinsä, laihdutettava ja treenattava, muokattava asennettaan, lopetettava solvaaminen jne., loppumattomiin. On otettava selvää, mitä asiakas haluaa, ja muututtava hänen toiveidensa mukaiseksi.

Toivon sydämestäni, että Antti Tuisku on oikeassa ja minä epäilyksineni väärässä. Onkin kiintoisaa, millainen oikea ja aito Tuisku tulee olemaan. Hän on sen jo kertonutkin. Hesarin mukaan hän haluaa olla Justin Timberlake.

 

Kirjailija

Turku ja torin idoli

Antti Tuisku on huomaamattaan tullut muotoilleeksi...

Lue lisää

Vanhurskasta vihaa?

Antti Tuisku on huomaamattaan tullut muotoilleeksi...

Lue lisää

Valta sielujen yli

Antti Tuisku on huomaamattaan tullut muotoilleeksi...

Lue lisää

On 0 kommentit