Parempi yhteiskunta
Muukalaisten muuttama maailma
30.10.2016
0

Luulin, ettei kukaan mies voisi enää mullistaa elämääni. Toisin kävi: tuli tumma, komea muukalainen. Nyt ajattelen vain häntä.

FBI:n johtaja James Comey astui maailmaani 11 päivää ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Hän kertoi, että FBI avaa uudestaan Hillary Clintonin sähköposteja koskevan tutkinnan. Kyseessä olivat Clintonin avustajan ex-aviopuolison koneelta löytyneet viestit. Pian ilmeni, ettei niillä todennäköisesti ollut tekemistä Clintonin kanssa, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Comeyn toiminta leimautti liekkeihin Trumpin kampanjan. Tulitikut oli annettu tuhopolttajan käsiin.

Haluan uskoa, että Comey toimi hyvässä tarkoituksessa toteuttaakseen virkansa vaatimuksia: hän päätti tehdä parhaansa ja katsoa, mihin se riittää. Unohdan senkin, että oikeusministeriö nimenomaan kehotti luopumaan keskeneräisen asian julkistamisesta. Koetan uskoa, ettei Comey halunnut tehdä politiikkaa ilmoituksensa ajoituksella, vaikka hän on aikaisemmin kuulunut republikaaniseen puolueeseen. (Tosin uskon yhä joulupukkiinkin.) Päätän ajatella, ettei hän tahallaan esittänyt vihjauksia faktojen asemesta.

Mikä on syvin syy siihen, että Comey sai minut valkohehkuiseen raivoon? Syynä on vaikutusvallan puute asioihin, jotka muuttavat elämääni peruuttamattomasti. En voi vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaalin tulokseen, vaikka eurooppalaisena joudun kantamaan yhdysvaltalaisten valintojen seuraukset. En voi vaikuttaa tapahtumiin Aleppossa, koska minulla ei ole sanomista suurvaltojen asioihin. Voin vain riemuita, kun Kallion kirkko alkaa soittaa kellojaan, ja kumu vastaa ympäri maailman. Silti sota jatkuu.

Ihmisten vaikutusvallan puutetta on tarjottu selitykseksi Donald Trumpin suosioon. Joka puolella hoetaan, että Trumpin sanoma saa vastakaikua, koska monet ovat USA:ssa jääneet suoranaiseen köyhyyteen työpaikkojen kadottua. Ajatus kuulostaa humaanilta: ymmärrämme Trumpin kannattajia ja myönnämme heidän ajattelunsa oikeutuksen. Ikävä kyllä, argumentti on mieltä vailla. Ihmisten ahdingosta ei seuraa se, että heidän presidentikseen olisi järkevää valita viihteen ammattilainen, joka on tehnyt ihmisten halveksimisesta taidetta. Trumpin lääkkeetkin ovat pahempia kuin tauti. Ihmisten osattomuutta korjaamaan tarvittaisiin henkilö, joka vakavasti pyrkii ongelmien ratkomiseen ja omaa riittävät kyvyt.

Trumpin ratkaisu yksilöiden vaikutusvallan puutteeseen on sulkeutuminen muulta maailmalta. Tämä on muuallakin maailmassa populistisen politiikan ydintä. Ihminen on lähtökohtaisesti pienten laumojen laji. Historiansa hämäristä asti ihminen on kyennyt parhaiten toimimaan laumoissa, joiden koko on maksimissaan 400 henkeä. Populistit vetoavat ihmisten atavistisiin vaistoihin: palataan nuotiotulille oman porukan piiriin. Estetään muukalaisten saapuminen, ja jos tänne pääsevät, lähetetään pois.

James Comey osoittaa, että muukalaiset ovat tulleet jäädäkseen. Maapallon väki on muuttanut pääni sisään. Maailman kohtalot vaikuttavat tunteisiini joka päivä. Jos esimerkiksi Comeyn toiminta on tullut muuttaneeksi vaalien tuloksen Trumpin eduksi, minun on siinäkin tapauksessa elettävä tällä pallolla. (Planeettojen välinen turvapaikkajärjestelmä on heikosti kehittynyt.) Rajat ovat lopullisesti auki, eikä niiden sulkeminen ole mielekästä eikä mahdollista.

Vastakkain ovat nationalistit ja globalistit. Olen globalisti. Globalismiakin on seitsemää sorttia, joten tarkennusta tarvitaan. Globalismilla viitattaneen usein markkinaglobalismiin, mikä puolestaan lähestyy neoliberaalia ajattelua. Vapaakaupalla on kuitenkin kironsa; se ei ole yleislääke kaikkiin tauteihin. Oma globalismini asettaakin keskiöön oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen. Tätä ei saada aikaiseksi pelkästään kansainvälisen kansalaisyhteiskunnan voimin.

Eristäytymisen sijasta on pyrittävä kohti tiiviimpää yhteyttä. Jos vastakkain ovat nuotiotulet ja maailmanhallitus, olisin valmis lähtemään jälkimmäistä kohti, sen kaikista ongelmista huolimatta.

 

Kirjailija

Turku ja torin idoli

Luulin, ettei kukaan mies voisi enää mullistaa e...

Lue lisää

Vanhurskasta vihaa?

Luulin, ettei kukaan mies voisi enää mullistaa e...

Lue lisää

Valta sielujen yli

Luulin, ettei kukaan mies voisi enää mullistaa e...

Lue lisää

On 0 kommentit