Parempi yhteiskunta
Onko hallituskin ennalta määrätty?
21.4.2015
0

Juuri käytyjen eduskuntavaalien tulos oli ennalta määrätty. Siltä ainakin tuntui. Media julkaisi voittaja- ja häviäjäpuolueet sekä vaalipiirikohtaiset ehdokkaiden suosituimmuudet ennen äänestystä. Predestinaatio-oppi ilmestyi politiikkaan.

Predestinaatio- eli ennaltamääräämisoppi tarkoittaa, että Jumala on määrännyt osan ihmisistä pelastumaan. Opin nähdään rajoittavan tahdon vapautta, koska ihminen ei voi omilla valinnoillaan vaikuttaa lopulliseen kohtaloonsa. Edustuksellisen demokratian kannalta äänestäjän vaikutusvallan kokemus on ratkaiseva. Mikä motivoi äänestämään, kun tulos on muutenkin selvillä?

Kuka tahansa itseään kunnioittava ja sivistynyt median edustaja sanoo, että ennusteiden julkaisemisessa ei ole kyse ennaltamääräämisestä vaan kokonaan toisesta teologisesta käsitteestä. Puheena on praescientia eli ennalta tietäminen. Jumala ja media tietää kaiken ennen kuin se tapahtuu. Ihmisten touhut noudattavat lainalaisuuksia, ja kun ne tuntee, voi helposti ennustaa. Tämä ei rajoita kenenkään tahtoa: ihmiset ovat yhtä vapaita tai yhtä sidottuja, vaikka heidän tekemistensä tulokset etukäteen julkistetaankin.

Oletetaanpa hetkeksi, että politiikan tarkastelu ei olisikaan teologiaa vaan yhteiskuntatutkimusta. Sieltä muistamme vanhat tutut itseään toteuttavat ennusteet. Yhteiskunnallisessa todellisuudessa politiikkaan liittyvien ennusteiden julkaiseminen on osa politiikan tekemistä. Ennusteilla pyritään sittenkin ennalta määräämiseen ennalta tietämisen asemesta.

Muutamissa lehdissä ehdotettiin suoraan ja moneen kertaan, että keskustan kannattajien kannattaisi äänestää mieluisaa hallituskumppania, kun keskustan vaalivoitto on niin selvä. Kovin moni ei mennyt halpaan: ilmiselvä tarkoitushan oli pienentää puolueen kannatusta ennusteeseen tukeutuen. Äänestäjät sentään ymmärsivät, että gallupit eivät äänestä.

Ennusteet vaikuttavat, mutta on hieman epäselvää, mihin suuntaan ne kulloinkin ohajaavat käyttäytymistä. Väitetään, että äänestäjä mielellään hakeutuu voittajan puolelle. Miksi perussuomalaiset sitten saivat runsaasti ääniä? Ehkä äänestäjät ovatkin alkaneet äänestää gallupeja vastaan. Vai olisiko puolueiden ohjelmilla ja ehdokkailla sittenkin merkitystä entiseen tapaan?

Seuraavaksi mielenkiinto kohdistuu hallituksen muodostamiseen. Äänestäjän ainut tapa ennalta määrätä hallituksen kokoonpano on äänestää. Nyt hallitusta muodostettaessa painotetaan kuitenkin kahta asiaa ennen vaalitulosta: keskinäistä luottamusta ja ohjelmaa. Puolueen saavuttama kannatus on vasta kolmanneksi tärkein. Vaalivoitosta ei välttämättä seuraa paljoakaan: vihreät voittivat komeasti, mutta hallitusvastuusta ei ole takeita. Ilmastokysymys saattaa taas jäädä kilpailukyvyn jalkoihin, kuten kohtalokkaan vuoden 2008 jälkeen on eri puolilla nähty.

Kun kehitys on menossa tähän suuntaan, äänestäjän pitäisi tietää hallitusohjelman peruspalikat jo ennen vaaleja. Näitä ei luonnollisestikaan voi julkistaa, koska puolueet haluavat jättää neuvotteluvaraa.

Muutakin kummaa kuuluu. Alexander Stubb totesi, että jos kokoomus menee hallitukseen, tällä kertaa ohjelmassa pitää näkyä puolueen kädenjälki; näin ei käynyt kuluneella hallituskaudella. Tämä hämmentää: jos pääministeripuoluekaan ei saa ääntään kuuluville hallitusohjelmassa, kuka sitten saa?

Ennustajaeukot ja –ukot ovat olleet pitkään liikkeellä. Jo ennen vaaleja pidettiin selvänä, ettei perussuomalaisia voi jättää hallituksen ulkopuolelle, oli tulos mikä tahansa: kuka uskaltaisi jättää puolueen oppositioon lihomaan. Tiedettiin myös, että Antti Rinteesta on tehtävä myyntimies: hänen on kaupattava hallituksen päätökset ammattiyhdistysliikkeelle. Ennalta määrättynä pidettiin vain rkp:n hallitustaivalta.

Tosielämän päätösvalta on nyt puolueilla, joissa mietitään,  kannattaako kerätä kannatusta omalle puolueelle oppositiossa vai mennä hallitukseen, jossa tulee olemaan rankkaa mutta työlästä. Asettaako etusijalle oma etu vai altruismi?

Puolueen pelastus on usein hallituksen ulkopuolella. Oppositiopuolue on predestinoitu kasvamaan, koska hallitus ei tavallisesti tyydytä kansalaisia. Maan pelastus taitaa olla hyvässä hallitusyhteistyössä.

Kirjailija

Turku ja torin idoli

Juuri käytyjen eduskuntavaalien tulos oli ennalta...

Lue lisää

Vanhurskasta vihaa?

Juuri käytyjen eduskuntavaalien tulos oli ennalta...

Lue lisää

Valta sielujen yli

Juuri käytyjen eduskuntavaalien tulos oli ennalta...

Lue lisää

On 0 kommentit