Parempi yhteiskunta
Vanhurskasta vihaa?
14.2.2017
0

”Jos et voi sanoa mitään hyvää, älä puhu ollenkaan.”  Tämä vanha viisaus on saanut minut vaikenemaan pitkäksi aikaa. Maailma matkaa kurssilla, josta en ole keksinyt moniakaan hyviä puolia.

Yhteiskunnallisen keskustelun ei-väki on aina ollut mielestäni kummallista joukkoa. Mitä hyötyä on koko ajan hokea eitään kaikkeen tekeillä olevaan? Eikö olisi parempi esittää omia aloitteitaan? Eikö ole parempi toimia jonkin asian puolesta kuin jotakin vastaan?

Luulin mukavasti pääseväni elämäni loppuun näillä asetuksilla. Tulin luulleeksi, että liberaali demokratia on asia, joka itsekseen hissuttelee eteenpäin, joten voin kaikessa rauhassa elätellä myönteisiä ajatuksia ihmisistä ja asioista ympärilläni. Se sopiikin hyvin viisaustieteen harjoittajalle: hymistään ymmärtäväisesti maailman menolle ja uskotaan kehityksen pienten kuprujen oikenevan ajan oloon.

Ja sitten tuli Trump.

En ole koskaan uskonut historian suurmiesteoriaan, enkä usko nytkään. Trump tuli siksi, että hänelle oli sosiaalinen tilaus. Pinnan alla kypsyneet voimat purskauttivat näkösälle miehen, joka osaa lukea aikain merkkejä ja hyötyä niistä.  Historian rattaat ovat alkaneet kitisten pyöriä uuteen ja väärään suuntaan.

Nyt tullaan asian ytimeen. Liberaalin mielen asetuksiin kuuluu paitsi arvoja myös asenteita. Arvoja tulee edistää tavalla, joka on sopusoinnussa arvojen kanssa: empatia, sympatia ja suvaitsevaisuus   erilaisuutta kohtaan kuuluvat settiin. Koen olevani umpikujassa: en suvaitse ollenkaan trumpismin arvoja enkä tunne sympatian hiventä.

Tilannettani helpottaa se, etten ole ennenkään ollut moraalirelativisti.  Toki havaitsemamme moraaliarvot vaihtelevat ajan, paikan ja kulttuurin mukaan, mutta siitä ei seuraa, että kaikki arvot ovat yhtä hyväksyttäviä. Moraalikeskustelussa tarkoitus on etsiä perusteluita, jotka osoittavat jotkut moraaliset arvot toisia kestävämmiksi. Yleistettävää ja globaalia etiikkaa on siis mahdollista perustella. Se, että jossakin maailman maassa äänestetään vaaleissa joidenkin arvojen puolesta ei tee noista arvoista oikeita. ”Pulinat pois” ei koske moraalikeskustelua, koska moraalin perusteista ei päätetä vaaleissa.

Miten voi vastustaa pahaksi kokemaansa kehitystä ja pitää samalla kiinni liberaalista mielenlaadusta? Buddhalainen viisaus toteaa: jos haluat olla haavoittumaton, älä hyökkää. Jos luopuu hyökkäämättömyysperiaatteesta, avaa kylkensä ja muuttuu kamppailun osapuoleksi. Vanhat mystikot puhuivat sielun linnoituksesta, jossa ihmisen olennaisin ja syvin kohta sijaitsee linnan keskellä. Jos tulee ulos linnoituksesta taistellakseen, avaa itsensä haavoittamiselle ja haavoittumiselle.

Kun ihmiselle pyhiä arvoja tallataan, nousee pelko. Pelko kaiken sen menettämisestä, mille oma minuus ja elämäntapa perustuvat. Ihminen ei useinkaan itse huomaa perustavanlaatuista pelkoa, vaan kokee pelon seurausvaikutuksen; hän tuntee syvää ja äkillistä vihaa. Puhutaan vanhurskaasta vihasta. En tiedä tarkkaan, mitä se on, mutta luulen tietäväni, että se vie helposti harhaan.

Viha on voimakas tunne, joka luo suuren energialatauksen. Tuntee pystyvänsä melkein mihin vain. Kuitenkin se, mitä vihan vallassa toimimalla saa aikaiseksi, herättää puolestaan vihaa. Kohta ollaan mukana taistelussa, jossa kummankin leirin keinot tavoitteidensa saavuttamiseksi ovat yhtä kyseenalaisia. Kumpikin kamppailun osapuoli uskoo, että tarkoitus pyhittää keinot. Lopulta unohtuu itse tarkoituskin. Tuskin enää muistaa, mitä lähti puolustamaan ja mitä lähti vastustamaan. Jäljellä on vain viha ”niitä kohtaan,

Ikävintä on se, että vastustajan toiminta kiertyy vastustettavan ympärille. Kun vastustan trumpismia, pörrään Trumpin ja hänen esikuntansa ympärillä kaiken päivää. Jos Trump määrittelee toimintani agendan, hän totisesti on voittaja. Hän hallitsi mediaa vaalikampanjansa aikana tekemällä yhden kuohuttavan tempauksen toisensa jälkeen. Hän jatkaa aloitteiden tekijänä, ja media jatkaa niiden seuraajana. Eikö hyvää voi määritellä muuten kuin Trumpin vastustamisella?

Nyt riittää! Luja EI väärälle toiminnalle velvoittaa esittämään paremman vaihtoehdon konkreettisine keinoineen. Hyvyys on keksittävä uudelleen.

 

Kirjailija

Turku ja torin idoli

”Jos et voi sanoa mitään hyvää, älä puhu o...

Lue lisää

Valta sielujen yli

”Jos et voi sanoa mitään hyvää, älä puhu o...

Lue lisää

Muukalaisten muuttama maailma

”Jos et voi sanoa mitään hyvää, älä puhu o...

Lue lisää

On 0 kommentit